baner.png
Flaga UE

 Szkoła Branżowa I stopnia Nr 8 w Bytomiu
bierze udział w projekcie Erasmus+

 

Wejdź na stronę projektu

Aktualności

zajęcia dla uczniów - PIEKARZE

Piekarze
Proszę o zapoznanie się z następującymi materiałami:
https://www.youtube.com/watch?v=nSxTbw6BoI8
https://www.youtube.com/watch?v=w32WwXAiXpg
https://www.youtube.com/watch?v=NQqwivtMZvU
https://www.youtube.com/watch?v=TgajVWvQz2o
https://www.youtube.com/watch?v=ELm28QR4Vlw
https://www.youtube.com/watch?v=jzWuoMNtXr8

KLASA 1 B
TEMAT - PODSTAWOWE ZASADY UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY

Proszę zapoznać się z materiałem na kanale Youtube dotyczący pierwszej pomocy
https://www.youtube.com/watch?v=EEQr_GnUZc0 - ZŁAMANIA, KRWAWIENIE, URAZY.

https://www.youtube.com/watch?v=MqXzommAuIs - OPARZENIA.
PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ Z MATERIAŁEM VIDEO ORAZ PRZESŁANIE NA ADRES Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. SPOSOBU DZIAŁANIA W PRZYPADKU OPARZENIA ORAZ ZŁAMANIA.

KLASA 1 B
TEMAT - ZAGROŻENIA ZANIECZYSZCZENIAMI ŻYWNOŚCI

PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ Z MATERIAŁAMI VIDEO;
https://www.youtube.com/watch?v=LmIx0LAwDZ4 CZĘŚĆ 1
https://www.youtube.com/watch?v=YUb7u1RVPck CZĘŚĆ 2

NA PODSTAWIE MATERIAŁU PROSZĘ O SPORZĄDZENIE KRÓTKIEJ NOTATKI O RADZAJACH ZAGROŻEŃ WYSTĘPUJĄCYCH W ŻYWNOŚCI I PRZESŁANIE JEJ NA ADRES MAILOWY Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Klasa 1f - piekarz (produkcja piekarska)
Temat do opracowania > ogólne zasady higieny produkcji w piekarnictwie
1. Ze źródeł ogólnodostępnych (scholaris.pl/resources/zasoby, lub kno.ore.edu.pl/ repozytorium) wyszukaj systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa GHP, GMP i HACCP. Na podstawie wyszukanego źródła sporządź notatkę opisującą jakie zasady higieny zgodnie z GHP powinny być przestrzegane w piekarni

Klasa 1f - piekarz (wyposażenie techniczne piekarni)
Temat do opracowania > środki ochrony indywidualnej i zbiorowej
1. Ze źródeł ogólnodostępnych (scholaris.pl/resources/zasoby, lub kno.ore.edu.pl/ repozytorium) wyszukaj w jakich warunkach stosujemy środki ochrony indywidualnej. Jakie środki ochrony zbiorowej stosujemy przed hałasem

KLASA 2 A PRODUKCJA PIEKARSKA
Na podstawie notatek w zeszycie, podręczników, oglądanych filmów o produkcji piekarskiej oraz wiadomości z Internetu proszę opracować w zeszycie następujące zagadnienia, odpowiedzieć na pytania i rozwiązać zadania:
1. Przedstaw podział wyrobów piekarskich.
2. Co to jest receptura i jakie informacje zawiera?
3. Wyprodukowano 220kg chleba. Receptura podaje wydajność 142. Oblicz
ile kilogramów mąki i wody zużyto do produkcji?
4. Piekarnia wyprodukowała na rannej zmianie 160 bochenków chleba po 1,5kg
każdy. W skład ciasta wchodzi 2% drożdży i 1,5% soli. Oblicz ile to kg ?
5. Narysuj schematy produkcji ciast pszennych metodą jedno i dwufazową
6. Zrób w domu 20 szt. bułek pszennych , podaj recepturę i oblicz wydajność
zrób zdjęcie.
7. Do jakiego pieczywa zastosujesz metodę bezpośrednią a do jakiego
Pośrednią?
8. Opracuj schemat technologiczny do produkcji rogali.
9. Receptura piekarska przewiduje 2% drożdży w cieście na chleb pszenny
i 1,5 % soli. Oblicz ile to kilogramów jeżeli przygotowano ciasto z 60kg mąki?
10. Porównaj metody sporządzania ciast pszennych. Napisz, która jest lepsza
i dlaczego?

KLASA 2A WYPOSAŻENIE TECHNICZNE PIEKARNI
Na podstawie notatek w zeszycie, podręczników, oglądanych filmów o produkcji piekarskiej oraz wiadomości z Internetu proszę opracować w zeszycie następujące zagadnienia, odpowiedzieć na pytania i rozwiązać zadania:
1. Wymień aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w piekarni
2. Napisz do czego służy PIROMETR ?
3. Czym mierzymy i w jakich jednostkach wilgotność powietrza ?
4. Masę towarów mierzymy za pomocą wag. Przedstaw podział tych urządzeń
5. Co to jest transport pneumatyczny mąki?
6. Sklasyfikuj urządzenia chłodnicze wykorzystywane w piekarni.
7. Co to jest i jak działa chłodnia szokowa?
8. W jakiej temperaturze zamrażamy produkty a w jakiej chłodzimy?
9. Jakie maszyny i urządzenia stosuje się w małych piekarniach rzemieślniczych
a jakie w dużych przemysłowych?
10. Przedstaw podział, przeznaczenie i zasadę działania dozowników.
11. W ciągu 1 godziny stołowy rozważa na kęsy 80kg ciasta. Ile czasu potrzebuje
na przygotowanie kęsów z 200kg ciasta?
12. Dzielarko-zaokrąglarka formuje 30szt. bułek w 5 minut. Ile bułek może
uformować w ciągu 2 godzin?

KLASA 3C PRODUKCJA PIEKARSKA
Na podstawie notatek w zeszycie, podręczników, oglądanych filmów o produkcji piekarskiej oraz wiadomości z Internetu proszę opracować w zeszycie następujące zagadnienia, odpowiedzieć na pytania i rozwiązać zadania:
1. Na czym polega kontrola jakości wypieczonego pieczywa i jak ona przebiega?
2. Wymień najczęstsze wady pieczywa – jak powstają i jak im zapobiegać?
3. Na czym polega konfekcjonowanie pieczywa ?
4. Opisz w jakich warunkach i jak długo magazynuje się pieczywo przeznaczone
do sprzedaży ?
5. W jakie urządzenia powinien być wyposażony magazyn i jakie parametry
należy kontrolować?
6. Co to jest HACCP, GMP i GHP i jakie ma zastosowanie i znaczenie dla jakości
produkowanego pieczywa?
7. Wymień etapy produkcji pieczywa, w których pieczywo narażone jest
na zakażenia i obniżenie jego jakości.
8. O czym mówi informacja, że „ususzka” ( ubytek magazynowy) wynosi 2%.

KLASA 3 C WYPOSAŻENIE TECHNICZNE PIEKARNI
Na podstawie notatek w zeszycie, podręczników, oglądanych filmów o produkcji piekarskiej oraz wiadomości z Internetu proszę opracować w zeszycie następujące zagadnienia, odpowiedzieć na pytania i rozwiązać zadania:
1. Jakie mamy rodzaje krajalnic do pieczywa?
2. Wymień maszyny i urządzenia do schładzania pieczywa.
3. W zeszycie masz już opracowaną linię do produkcji bułek drobnych
i chleba. Na tej podstawie opracuj i narysuj linie do produkcji chałek
i rogali.
4. Krajalnica ma wydajność 500szt. chleba / 1 godzinę. Ile czasu potrzeba
na pokrojenie 160 szt. chleba?
5. Z linii produkcyjnej do bułek w ciągu 2 godzin otrzymano 1200szt. bułek
Oblicz jaka jest wydajność linii?
6. Wymień urządzenia w magazynie wyrobów gotowych.
7. Jakie wymagania muszą spełniać środki transportu pieczywa?
8. Opisz zasady bhp w obrocie pieczywem?

 

zajęcia dla uczniów

Padlet- nowoczesna tablica online. Wystarczy wybrać ikonę, która nas interesuje, wówczas otwiera się dana strona.
To platformy edukacyjne, wiele przydatnych materiałów, ciekawych ćwiczeń online, przez muzea i muzykę, po wykreślanki, mandale i krzyżówki.

https://padlet.com/martynaponiatowska88/3wd2tfec32md
Tą tablicę stworzyła dla Was Pani Martyna Poniatowska 

zajęcia dla uczniów - WYCHOWANIE FIZYCZNE

Wychowanie Fizyczne
Każdy uczeń zobowiązany jest do codziennej dawki ruchu. Wskazany jest jogging, marszobiegi lub po prostu spacer. Ważne aby unikać dużych skupisk ludności. Codzienny trening poprzedzony powinien być rozgrzewką sportową, taką jaką wykonujemy przed każdą lekcją w szkole. Ćwiczenia można także wykonać w domu.
Wykonujemy:
• Marsz w miejscu- 3 min
• Skipy w miejscu (A, B, C)
• Podskoki na prawej, lewej nodze i obunóż
• Pajacyki
• Przysiady
• Brzuszki
• Pompki
• Nożyce poziome i pionowe
• Skłony do prawej i lewej nogi ( na stojąco i w siadzie płaskim)

Wszystkie ćwiczenia wykonujemy w trzech seriach po 10 powtórzeń
Ponadto każdy uczeń zobowiązany jest:
1. Obliczyć własny wskaźnik BMI (korzystamy ze strony internetowej: https://bmi-online.pl/ )
2. Wybieramy jedną z form gimnastycznych: pilates, aerobik, joga, streching, tabata, salsa i opisujemy na czym polega ich uprawianie.
3. Wybieramy jedną z gier rekreacyjnych: kwadrant, badminton, unihokej, tenis stołowy, ultimate, korfball, tchoukball i opisujemy ją.

Można również skorzystać z treningu cardio prowadzonego przez Annę Lewandowską.
Link do treningu:
https://www.youtube.com/watch?v=PGgNdA7JBNc

zajęcia dla uczniów - WYCHOWANIE FIZYCZNE

Wychowanie Fizyczne
Każdy uczeń zobowiązany jest do codziennej dawki ruchu. Wskazany jest jogging, marszobiegi lub po prostu spacer. Ważne aby unikać dużych skupisk ludności. Codzienny trening poprzedzony powinien być rozgrzewką sportową, taką jaką wykonujemy przed każdą lekcją w szkole. Ćwiczenia można także wykonać w domu.
Wykonujemy:
• Marsz w miejscu- 3 min
• Skipy w miejscu (A, B, C)
• Podskoki na prawej, lewej nodze i obunóż
• Pajacyki
• Przysiady
• Brzuszki
• Pompki
• Nożyce poziome i pionowe
• Skłony do prawej i lewej nogi ( na stojąco i w siadzie płaskim)

Wszystkie ćwiczenia wykonujemy w trzech seriach po 10 powtórzeń
Ponadto każdy uczeń zobowiązany jest:
1. Obliczyć własny wskaźnik BMI (korzystamy ze strony internetowej: https://bmi-online.pl/ )
2. Wybieramy jedną z form gimnastycznych: pilates, aerobik, joga, streching, tabata, salsa i opisujemy na czym polega ich uprawianie.
3. Wybieramy jedną z gier rekreacyjnych: kwadrant, badminton, unihokej, tenis stołowy, ultimate, korfball, tchoukball i opisujemy ją.

Można również skorzystać z treningu cardio prowadzonego przez Annę Lewandowską.
Link do treningu:
https://www.youtube.com/watch?v=PGgNdA7JBNc

zajęcia dla uczniów - RELIGIA

RELIGIA klasy Pana Dominika
Klasa 1, 2, 3

Klasa 1 po szkole podstawowej:
https://www.youtube.com/watch…
Obejrzeć bajki:
Opowieść o Rut
Samuel młody prorok
Dawid i Golita
Salomon

Klasa 1 po gimnazjum:
https://pl.wikipedia.org/…/Podzia%C5%82_administracyjny_Ko%…
Napisać do zeszytu:
- podział administracyjny metropolii katowickiej
- wypisać metropolie w Polsce (tylko metropolie)
- co to jest: archidiecezja i diecezja
- napisać: diecezję, dekanat i parafię swojego zamieszkania

Klasa 2:
Przeczytać i wpisać do zeszytu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmaty_maryjne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Unia_hipostatyczna - wpisać tylko bez zmiany natur, bez pomieszania, bez rozdzielenia, bez rozłączenia

klasa 3:
Przeczytać i streścić do zeszytu:
https://opoka.org.pl/bibli…/…/pawel_vi/encykliki/humane.html